10 tipov, ako komunikovať v multigeneračnej kancelárii

Základ vychádzania v multigeneračnej kancelárii je rešpekt.Základ vychádzania v multigeneračnej kancelárii je rešpekt. Zdroj: photl.com

Patríte na pracovisku medzi veteránov, baby boomerov alebo ku generácii milénium? Možno vám prekážajú rozdielne pracovné návyky vašich kolegov, ktorých vek od vášho značne kolíše. Poradíme vám, ako s nimi komunikovať.

Do ktorej generácie ľudí sa radíte? Patríte medzi veteránov (narodení pred rokom 1946), baby boomerov (1946 - 1964), ku generácii X (1965 – 1979), alebo ku generácii Y alebo milénium (1980 – 2000)? Každá generácia vyrástla v rozličnom období, vyznávajú rozdielne hodnoty a komunikujú odlišným štýlom. Je však možné, aby medzi sebou vychádzali bez konfliktov.

Poradíme vám, ako komunikovať so všetkými generáciami:

  1. Pridajte trochu etikety
    Pred niekoľkými rokmi bolo pracovisko viac formálne, ako je to v dnešnej dobe. Tí, ktorí si hľadajú prácu, si všimli, že v inzerátoch práce niektorí zamestnávatelia uvádzajú „neformálne pracovné prostredie“.  Preto, odlišná formálnosť u staršej a u mladšej generácie môže spôsobovať kultúrny stret. Staršia generácia často pociťuje, že mladí prekračujú hranice.

    Odborníci však odporúčajú, aby sa každý pri komunikácii vo firme riadil pracovnou etiketou. Dôležitým koordinátorom v tomto procese sú manažéri, na ktorých pleciach je, aby ukazovali nastavené pravidlá v organizácii.

  2. Vyskúšajte dostupné spôsoby firemnej komunikácie
    Zatiaľ čo generácia veteránov a baby boomerov uprednostňujú komunikovať tvárou-tvár alebo telefonicky, generácia milénium radšej využíva na komunikáciu e-mail, sms-ky alebo správy na sociálnych sieťach. Na komunikáciu s kolegami vyskúšajte všetky formy komunikácie, aby ste pochopili, prečo niektorí uprednostňujú ústnu, a iní zas písomnú komunikáciu. Vyberte si médium, ktoré je predpísané alebo viac využívané vo vašej spoločnosti.

  3. Pristupujte ku kolegom individuálne
    Najlepší spôsob, ako komunikovať s viacerými generáciami je, vytvoriť si individuálny prístup ku každému jednotlivcovi, aby ste zistili, čo funguje na komunikáciu s nimi. Niekedy totižto nezávisí od veku kolegu, ale od jeho spôsobu myslenia.

  4. Snažte sa porozumieť rozdielnym hodnotám
    Základné hodnoty sa môžu meniť z generácie na generáciu. Veteráni a baby boomeri si často myslia, že akákoľvek práca pre spoločnosť je prospešná a preto spravia všetko, čo im prikáže ich nadriadený. Naopak, generácia X a milénium sa snažia nájsť väčšiu rovnováhu medzi prácou a súkromným životom. Preto si staršia generácia myslí o mladšej, že sú k firme nelojálni a nemajú silnú pracovnú etiketu. Vzhľadom na dnešnú situáciu na trhu práce, kedy dochádza k častému prepúšťaniu vo firmách a k znižovaniu platov, mladšia generácia nie je ochotná, obetovať svoj voľný čas pre prácu. Dôležité je preto aj v tomto prípade, aby sa obidve strany vzájomne pochopili.

  5. Buďte si vedomí motivačných faktorov
    Staršia generácia bola vždy viac motivovaná samotnou prácou, zatiaľ čo mladšia generácia čaká na pokyny od nadriadeného, očakávajú spätnú väzbu, ako aj uznanie. To však môže spôsobiť zásadné nedorozumenia. Starší si myslia o mladých, že sú to ľudia, ktorí si za rovnakú prácu žiadajú vyššiu odplatu a mladšia generácia sa cíti, že sú nedocenení. Riešenie je na obidvoch stranách. Vedúci pracovníci a manažéri si musia uvedomiť, ako je dôležité uznanie pre všetkých zamestnancov a mladšia generácia si musí uvedomiť, že žiaden nadriadený im osobne „nepotrasie rukou“.

  6. Pýtajte sa, nepredpokladajte
    Ak niekto iba niečo predpokladá, nemusí to odzrkadlovať skutočnosť. Každá strana si môže myslieť, že problém je na druhej strane, preto je najlepšie, ak máte s kolegom z „inej generácie“ menšie spory, spýtajte sa ho priamo, aby ste zistili, kde nastal problém.

  7. Pomáhajte kolegom učiť sa nové veci
    Staršia generácia má väčšiu tendenciu vyhýbať sa v práci neznámym a nových úlohám. Dôležité je však, aby pochopili, že všetky nové nástroje v pracovnom prostredí im pomôžu v ich práci a uľahčia im ju. Mladšia generácia by im v tom však mala pomôcť, pretože oni sami vyrastali s novými technológiami na rozdiel od staršej generácie.

  8. Odovzdávajte si vedomosti
    Každá generácia sa môže niečo naučiť od druhej. Starší pracovníci môžu poskytnúť svoje odborné znalosti a skúsenosti v odbore. Mladí môžu priniesť „nové svetlo“ na najnovšie trendy a technológie. Základom je opäť rešpekt na obidvoch stranách.

  9. Priznajte si rozdiely
    Generačnému problému sa pravdepodobne nevyhnete. Čomu sa však v práci môžete vyhnúť, je že nebudete rozprávať o tomto probléme. To by však  nebolo správne.

  10. Neberte všetko osobne
    Skôr ako budete príliš frustrovaní z multigeneračného rozdielu na vašom pracovisku, berte všetko ako novú výzvu a skúsenosti do budúcnosti.
Viac o téme: Pracovisko Mladí Starí Vek Generácia Rozdiely Muligeneračný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy